Zijn wij geschikt voor een hond?

Wij worden veel gebeld of gemaild door mensen die graag een pup willen.

In alle gevallen zullen wij u vragen een mail naar ons te sturen met hierin uw wens en uitleg van uw gezinssituatie en de reden waarom u graag een hond van ons zou willen.

Geduld en respect naar de hond toe staat bij ons hoog in het vaandel.

Daarom zullen wij u geen hond aanbieden indien u en uw partner beide fulltime werken.
Indien wij u uitkiezen voor een van onze pups zullen wij u meerdere keren uitnodigen voor een kennismaking. Zo kunnen wij kijken of er een klik is van beide kanten.

Dan heeft u ook goed de tijd om erover na te denken.

Tot op de dag van afhalen is de nieuwe eigenaar en wij als fokker, vrij om ervan af te zien.
Een hond kan tenslotte 15 jaar worden.

Wij werken met een NLV koopcontract.

Waar moet u aan denken voordat u aan een pup begint?

Een pup is net een baby:
Als u een pup is huis haalt kunt u het bijna vergelijken met een het krijgen van een baby. Een goede fokker zal er dan ook voor zorgen dat u de pup pas mee naar huis mag nemen als het tussen 7 en 8 weken is.  U moet er rekening mee houden dat de pup dan nog steeds volledig afhankelijk van u is en nog niet zindelijk is als hij/zij in huis komt. De pup kent alleen hondentaal en zal dus wegwijs gemaakt moeten worden in uw wereld en dat van uw gezin.
De pup leert van u, want de pup leert door te kijken en te ontdekken. De pup zal kijken hoe u op sommige prikkels reageert en zal dit van u overnemen. De pup ziet u namelijk als zijn voorbeeld.
Houdt er dan ook rekening mee dat alles wat u erin stopt er ook uitkomt. Een pup kost veel tijd, liefde en geduld om hem of haar op te voeden.

Kies een ras dat bij u en uw gezin past:
‘Ongewenst gedrag’ bij de hond die we aanschaffen heeft vaak te maken met verkeerde keuzes. Voordat u een pup aanschaft is het verstandig u eerst eens in te lezen over het ras wat u aantrekt. Een hondenencyclopedie kan u hierbij helpen.
Hiervoor kunt u zelf een lijstje maken wat u verwacht bij het aanschaffen van een hond. Willen we een gezinshond of liever een hond om mee te gaan ‘werken’. Als u bijvoorbeeld op een flat woont en er is geen lift, is het niet verstandig om een groot ras aan te schaffen. Zo zijn er verschillende voorbeelden van mensen die afscheid hebben genomen van hun hond omdat het achteraf niet handig was of omdat ze er te weinig tijd voor hadden.

Opvoeding:
In de afgelopen 15 jaar is er gelukkig een hoop verandert in de opvoeding van honden. Zo is inmiddels bekend uit wetenschappelijk onderzoek dat een harde opvoeding ,denk hierbij aan opvoeden met veel geschreeuw en hier en daar een tik niet de juiste manier van opvoeden is.
Vroeger werd er vaak ( en helaas nu nog ) steeds getraind volgens het ‘dominantiemodel’ waarbij het er op neer kwam dat de hond de hele dag gedomineerd werd zodat hij uiteindelijk bang wordt en het lijkt alsof de hond luistert.
In werkelijkheid is dit niet het geval. Sterker nog, de hond gaat vermijdingsgedrag laten zien omdat hij bang is geworden van de eigenaar.
Een pup neemt namelijk het gedrag over van de ranghogere en als de ranghogere veel agressie inzet (nekvel pakken, naar de grond duwen, rukken aan de riem, hier en daar een tik) leert de pup dat  dit het communicatiemiddel binnen uw roedel is. Daarnaast heeft een hond bescherming en veiligheid nodig en dat krijg je niet als je bang bent voor je eigenaar.
De pup zal als hij groter wordt dan ook de aangeleerde agressie inzetten naar iedereen binnen de roedel (u en uw gezin) maar ook naar alle andere mensen en dieren die de hond in zijn leven tegen komt. Dit is namelijk wat u als eigenaar dan heeft aangeleerd. Dit is vaak niet wat de eigenaar in gedachte had bij het aanschaffen van een gezinshond.
Het opvoeden van een pup hoort met veel geduld en begrip voor de hond en het ras te gaan dat u heeft gekozen. Een goede hondenschool kan u hierbij helpen.

Puppycursus:
Het is dan ook verstandig om een goede puppycursus uit te zoeken waarbij er genoeg aandacht is voor u en uw pup in kleine groepjes. Een goede hondenschool kijkt niet alleen naar de oefeningen maar ook naar de houding van de hond en de band tussen u en de hond. Een goed opgeleide instructeur kan  ook alles vertellen over de manier van leren bij de hond en kan u altijd iets over het ras vertellen wat u heeft aangeschaft en welke gedragingen van de hond hierbij horen.

Wij adviseren een Quiebus hondenschool, omdat hier niet wordt gewerkt met correctiemateriaal, zoals halti, slipketting, stroomband, anti-trektuig,  antiblafband, gentle leader, fisher discs en prikband.

Dit gaat altijd ten koste van de band tussen baas en hond!

Uw huis puppyklaar maken:
Als uw pup in huis komt zal hij zijn nieuwe omgeving nog helemaal moeten ontdekken. Zorg er dan ook voor dat uw huis puppy klaar is denk hierbij aan:
– Leg uw kostbare spullen zo weg dat de pup er niet bij kan. Zo voorkomt u ook ongewenst sloopgedrag.
– Zorg ervoor dat er geen spullen in huis staan waar uw pup zich aan kan bezeren.
– Schaf een bench aan zodat de pup ook af en toe gedwongen rust krijgt. Leer u, uw gezin en uw visite aan dat als de pup n de bench zit iedereen de pup met rust laat.
– Zorg ervoor dat u de eerste weken volledig beschikbaar bent voor de pup om de pup te kunnen socialiseren en zindelijk te kunnen maken.